تقویت لیسنینگ زبان انگلیسی | تمام آنچه به آن نیاز دارید!
تقویت لیسنینگ زبان انگلیسی و البته اسپیکینگ، دو گام مهم و اصلی در فرایند یادگیری یک زبان جدید محسوب میشود. در این حد اهمیت این موضوع بالاست که حتی اگر قصد شرکت در کلاس زبان را دارید، توجه کنید که آن کلاس، چه میزان به این دو مهارت بها میدهد؛ چون در بسیاری از سیستم های آموزشی، توجه کافی به خصوص به مهارت لیسنینگ نمیشود!
در این مقاله بسیار کاربردی و جذاب از وبسایت انگلیشدان، بهترین روشها و منابع برای تقویت لیسنینگ در اختیار شما قرار میگیرد؛ بعد از آن فقط کافیست آنهارا اجرا کنید تا در مدت کوتاهی، غول لیسنینگ انگلیسی را به راحتی شکست دهید!
تقویت مهارت شنیداری، برای هر زبانآموز و هر شخصی که میخواهد به زبان انگلیسی صحبت کند، باید به اندازه تقویت مهارت گفتاری یا اسپیکینگ، مورد توجه و اهمیت قرار گیرد؛ چرا که در وهله اول، شما باید حرفهای مخاطب خود را گوش داده و به خوبی متوجه سخنان وی شوید؛ بعد از آن نوبت این است که مکالمه کنید و پاسخ دهید.
پس اگر به تقویت لیسنینگ انگلیسی آنطور که باید توجه نکنید، نمیتوانید گام اول را جهت برقراری ارتباط صحیح به زبان انگلیسی برداشته و در نتیجه متوقف خواهید شد.
البته مزایای بهبود آن، به همین جا ختم نمیشود! در واقع با تقویت لیسنینگ خود میتوانید فیلمها، موزیک ها، اخبار و هر آنچه را که به زبان انگلیسی میشنوید به میزان چشمگیری درک کرده و متوجه شوید. از طرف دیگر، میتوانید به راحتی نمرات بالاتری را در امتحانات زبان انگلیسی مانند امتحان آیلتس کسب کنید. در مسیر تسلط به یک زبان خارجی، هیچ چیز عالی تر از آنچه که بیان شد نبوده که میتواند اعتماد به نفس شما را نیز به شدت افزایش دهد.
به جرات میتوان گفت توجه کافی به تقویت لیسنینگ در کلاس یکی از ویژگی های برجستهی یک معلم خصوصی زبان دلسوز و کاربلد بوده که میتواند باعث تمایز وی در میان سایر اساتید زبان انگلیسی گردد.
همانطور که احتمالا میدانید و یا شنیدهاید، منابع آموزش لیسنینگ، بسیار گسترده و متنوع است؛ از جمله آنها مثلا میتوان به فایل صوتی برای تقویت لیسنینگ مبتدی و پیشرفته، منابع تقویت لیسنینگ آیلتس و… اشاره نمود.
در مقاله تقویت اسپیکینگ انگلیشدان، بهترین و کاربردیترین روش ها برای تقویت مکالمه را مفصلا توضیح دادیم. و اما در این مقاله قصد داریم تا بهترین راه تقویت لیسنینگ زبان انگلیسی را به شما ارائه دهیم که به کمک آن بتوانید مهارت شنیداری خود را به شدت قدرتمند کنید. قبل از آن بد نیست تا نگاهی به این موضوع داشته باشیم که چرا تقویت مهارت شنیداری، چالش برانگیز بوده و بسیاری از زبان آموزان موفق به دستیابی به سطح قابل قبولی در این مهارت نمیشوند.
چرا تقویت مهارت شنیداری، نسبت به سایر مهارت ها دشوار تر است؟
همانطور که گفتیم، نه تنها تقویت مهارت شنیداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است، بلکه اکثر زبان آموزان در این مهارت، نسبت به سایر مهارت ها ضعیف تر هستند. در ادامهی این مطلب قصد داریم تا به طور خلاصه نگاهی به این موضوع داشته باشیم.
بسیاری از واژگان و لغات انگلیسی، همانطور که نوشته می شوند، خوانده نمیشوند! به علت وجود تفاوت در شکل نوشتاری با شکل تلفظ آنها، بسیاری از زبانآموزان دچار سردرگمی میشوند؛ یعنی یا به اشتباه آن لغت را تلفظ میکنند و یا اگر آن را جایی بشنوند، معنی آن را تشخیص نمیدهند. در عین حال اگر همان لغت را در یک متنی ببینند، کاملاً متوجه معنی آن خواهند شد.
برای درک بهتر این موضوع، یک مثال ساده را در نظر بگیرید؛ واژهی night به معنای شب؛ حروف g و h در این واژه تلفظ نمی شوند. در نهایت این لغت به صورت نایت تلفظ میشود.
یکی دیگر از دلایل دشوار بودن مسیر تقویت لیسنینگ و تسلط به این مهارت ،تند و حتی گاها نامفهوم صحبت کردن افرادی است که زبان مادریشان، انگلیسی است. میدانم که داغ دلتان را با گفتن این جمله آخر تازه کردهام! انگلیسی زبان ها به خصوص آنهایی که به انگلیسی آمریکایی صحبت میکنند، گاها بسیار تند و یا نامفهوم سخن میگویند.
البته که شکل نوشتاری و گفتاری هر زبان تا حدودی متفاوت است، اما در زبان انگلیسی برای سهولت در صحبت کردن، حتی ممکن است بخشی از یک جمله در گفتار ادا نشود. از همین رو شخصی که هنوز در سطوح مبتدی زبان انگلیسی قرار دارد، با این عادات تلفظی انگلیسی زبانان آشنایی نداشته و دچار سر درگمی شود.
به طور مثال جملهی ?What are you going to do، به صورت ?what are you gonna do تلفظ میشود. و یا جملهی
I have got to go now، به شکل I gotta go now ممکن است تلفظ گردد.
و در نهایت یکی دیگر از عواملی که باعث دشوار بودن تقویت لیسنینگ میشود این است که ما معمولا مدت زمان بیشتری را صرف خواندن کتابهای آموزش زبان میکنیم و به ندرت برای یادگیری لیسنینگ زبان انگلیسی وقت میگذاریم. در صورتی که برای برقراری ارتباط با دیگران، ما نیاز داریم تا ساعتها به زبان انگلیسی گوش دهیم و مکالمه کنیم. همانطور که نوزادان هم از بدو تولد یا حتی پیش از آن، به محیط اطراف خود گوش میدهند و بعد از ماه ها لب به سخن باز میکنند.
دو اصل مهم در تقویت لیسنینگ زبان انگلیسی
پیش از هرچیز لازم است تا به دو اصل بسیار مهم و سرنوشت ساز اشاره کنیم. صرفنظر از اینکه از چه روش و یا متدی جهت تقویت لیسنینگ زبان انگلیسی خود استفاده میکنید، توجه به این دو نکته، بسیار مهم و حائز اهمیت است.
برای یادگیری لیسنینگ، هر روز تمرین کنید
برای یادگیری لیسنینگ زبان انگلیسی، شما باید هر روز برای آن زمان بگذارید. البته مدت زمانی که برای این کار میگذارید بسته به اینکه سطح فعلی دانش زبانی شما چقدر است و تا چه حد متوجه مکالمات انگلیسی زبانان میشوید، متفاوت است؛ اما اگر در سطوح مقدماتی قرار دارید به شما پیشنهاد میکنیم تا از فایل صوتی برای تقویت لیسنینگ مبتدی و یا فایل های تصویری استفاده نموده و زمان حداقل پانزده دقیقه در روز را به این کار اختصاص دهید و به مرور به این زمان بیفزایید.
اما افرادی که در سطوح بالاتر قرار دارند میتوانند از همان ابتدا، زمان بیشتری را نیز برای این کار صرف کنند؛ مثلا 30 دقیقه و یا حتی بیشتر. در واقع شاه کلید پیشرفت در مهارت شنیداری انگلیسی، بارها و بارها گوش دادن به فایل های صوتی و تصویری متنوع میباشد.
شاید برایتان این سوال پیش بیاید که با وجود مشغله ها، چطور هر روز برای این کار زمان بگذاریم؟ در اینجا باید به شما بگویم تا زمانهای مرده خودتان را به فرصتهای طلایی برای تقویت لیسنینگ تبدیل کنید!
اگر کمی فکر کنید میبینید که در روز، حتی شاید بیش از دو ساعت وقت تلف شده دارید. مثل زمانهایی که در مسیر رفت و آمد به محل کار هستید و یا در صف انتظار یک بانک نشستهاید؛ این دقیقاً همان زمانهایی است که همهی افراد انتظار میکشند تا هرچه زودتر تمام شود. اما شما می توانید در این زمانها به آموزش لیسنینگ زبان انگلیسی خود بپردازید.
فراموش نکنید که برای اینکار همیشه باید در گوشی تلفن همراه خود فایل صوتی انگلیسی مناسب با سطح خودتان یا فیلم و کلیپ و یا حتی آهنگ انگلیسی داشته باشید. در این صورت نه تنها وقتتان بیهوده هدر نشده، بلکه به تقویت مهارت شنیداری خود نیز پرداختهاید؛ و البته این حس که زمان خود را در ترافیک و یا انتظار بانک تلف نکردهاید، اعتماد به نفس شما را به شدت تقویت میکند.
مرتبط بخوانید: یادگیری سریع زبان انگلیسی را تجربه کنید!
به درستی تمرین کنید
بعد از اینکه تصمیم گرفتید هر روز زمانی را به آموزش لیسنینگ زبان انگلیسی خود اختصاص دهید، وقت آن است که تحقیق و بررسی کرده و وقتتان را صرف آزمون و خطا، برای دستیابی به آن نکنید.
البته جا دارد تا همین جا به شما تبریک بگوئیم! این که در این صفحه و در حال مطالعهی این مقاله هستید، نشان از هدفمند بودن شما در یادگیری لیسنینگ است.
در وهله اول باید به دنبال بهترین منابع برای تقویت لیسنینگ listening خود باشید؛ این منابع میتواند یک فایل صوتی و یا فیلم برای تقویت لیسنینگ، بخشی از یک خبر به زبان انگلیسی و… باشد. (در ادامه این مطلب به معرفی بهترین منابع نیز پرداختهایم.)
پس از انتخاب منبع مناسب، کافیست تا فقط به آن گوش دهید. دقت کنید که در این مرحله باید بدون استرس و در آرامش کامل، یک بار از ابتدا تا انتها به آن گوش بدهید. در واقع در این مرحله هیچ نیازی به درک کامل مطالب گفته شده نیست و فقط باید سعی کنید تا کلیت موضوع را هرچه بیشتر دریابید. اگر آنچه را که گوش می دهید متناسب با سطح فعلی زبان شما باشد، حدود شصت تا هفتاد درصد آن را هم متوجه بشوید بسیار عالی است.
حالا برای بار دوم باید به منبع تقویت لیسنینگ موردنظر خود گوش کنید. در این مرحله به یک کاغذ و خودکار احتیاج دارید. این بار سعی کنید هر آنچه را که متوجه می شوید یادداشت کنید. حتی اگر فقط یک کلمه از یک جمله باشد. روش های متفاوتی جهت این کار نیز وجود دارد؛ مثلا میتوانید در پایان فایل صوتی، خلاصهای از آنچه که شنیدهاید را بنویسید و یا میتوانید آنرا جمله به جمله متوقف کرده و هر آنچه که در هر جمله میشنوید را یادداشت نمائید.
به روش دوم، رونوشت کردن و یا ترنسکرایب transcribe میگوییم که در تقویت لیسنینگ زبان انگلیسی معجزه میکند. در ادامهی مقاله، این روش و طریقه انجام آنرا نیز کاملا به شما توضیح دادهایم.
همچنین به هنگام انتخاب یک فایل صوتی مناسب، این نکته را مد نظر داشته باشید که منابعی را انتخاب کنید که متن آن ها در دسترس باشند؛ چرا که بعد از انجام مراحل بالا لازم است تا میزان درک خود از فایل صوتی تقویت لیسنینگ را با متن اصلی آن مقایسه کرده و ببینید چند درصد از آن را به درستی متوجه شده بودید. علاوه بر این، در دست داشتن متن فایل صوتی به شما کمک میکند تا لغات یا اصطلاحات انگلیسی جدید را هم بیاموزید.
و در مرحلهی آخر که تقریبا متوجه همهی نکات موجود شدهاید، وقت آن است که بار دیگر بدون نگاه کردن به متن اصلی یا نوشته های خود، به فایل صوتی تقویت لیسنینگ گوش کنید. خواهید دید که این بار ابهامی برای شما وجود ندارد. لازم به ذکر است که مرحلهی آخر نباید لزوما بلافاصله بعد از مراحل قبل انجام شود؛ مثلا میتواند با یک روز تاخیر انجام پذیرد.
Active listening و passive listening
راه های تقویت مهارت شنیداری، عمدتاً به این دو دسته کلی تقسیم میشود؛ روش اول، active listening یا همان یادگیری لیسنینگ زبان انگلیسی به صورت فعال یا پویا، به نوعی از تقویت لیسنینگ گفته میشود که زبانآموز در حین گوش دادن به فایل صوتی، توجه و تمرکز کامل بر آن را دارد؛ یعنی تمام سعی خود را میکند تا حجم بیشتری از اطلاعات گفته شده را به ذهن بسپارد. سپس به بحث و گفتگو در مورد آن ها یا پاسخ به سوالات مطرح شده از آن فایل صوتی میپردازد.
این کار میتواند در یک محیط آموزشی مثلا کلاس زبان انجام شود. البته زبان آموزان خود نیز میتوانند چنین کاری را در تایم معین و با یک فایل صوتی تقویت لیسنینگ مشخص و در منزل انجام دهند. بخش شنیداری آزمون آیلتس میتواند مثال خوبی از یک active listening باشد. در این بخش باید به دقت به لیسنینگ گوش داده و همزمان با آن، به سوالات مربوطه پاسخ دهید.
و اما راه دوم، passive listening یا همان آموزش لیسنینگ زبان انگلیسی به صورت منفعل است. در این نوع تمرین، شنونده تمام حواسش به گوینده نیست و در اغلب اوقات در حال انجام کار دیگری است؛ مثلا شخصی در حین رانندگی، انجام دادن تمرینات ورزشی و یا چک کردن پیامهای خود به یک فایل صوتی برای تقویت listening لیسنینگ نیز گوش می دهد.
باید بدانید که هر کدام از این دو نوع تمرین فواید خود را دارند؛ هر چند که روش active listening فواید بسیار بیشتری برای تقویت لیسنینگ زبان انگلیسی شما دارد، اما انجام دادن آن در هر زمان و مکان میسر نبوده و حتما باید در زمان مشخص و با تمرکز کامل انجام گیرد. و از آنجایی که زندگی های پرمشغله امروزی معمولا اجازه همچین کاری را نمیدهد، میتوان در اکثر مواقع به همان روش passive listening اکتفا کرده و از تاثیرات بسیار آن بر لیسنینگ زبان انگلیسی خود بهرهمند شوید.
از فواید passive listening میتوان به این اشاره کرد که در هر زمان قابل انجام است و به طور غیر مستقیم تاثیرات خود را میگذارد.
در آخر این قسمت لازم به ذکر است که برای اینکه به بهترین شکل ممکن به تقویت لیسنینگ زبان انگلیسی خود بپردازید، به شما پیشنهاد میکنیم تا هر دو نوع این تمرین ها را در کنار یکدیگر انجام دهید؛ بدین صورت که حتما زمان مشخصی را در یک مکان ساکت و آرام برای انجام دادن تمرینات active listening در نظر گرفته و در کنار آن، از هر زمانی که می توانید برای تمرینات passive listening نیز استفاده کنید.
تکنینک سایه (shadowing) برای تقویت لیسنینگ و اسپیکینگ
تکنیک سایه، روشی کاربردی و موثر برای تقویت لیسنینگ و اسپیکینگ میباشد. با استفاده از تکنیک سایه، شما باید به هنگام گوش دادن به یک فایل صوتی یا تماشای یک فیلم، زمانی که گوینده جملهای را بیان میکند، شما نیز بلافاصله آن را تکرار کنید؛ درست مثل زمانی که پس از چندبار گوش دادن به آهنگ محبوبتان میتوانید با خواننده همخوانی کنید.
البته بهتر است به هنگام استفاده از این تکنیک برای بار اول یا حتی دوم که به فایل صوتی گوش میدهید، به متن آن نیز نگاه کنید. اما پس از چندین بار گوش دادن به فایل صوتی می توانید بدون نگاه کردن، همراه با گوینده جملات را تکرار کنید. البته که این کار نیازمند توجه و تمرکر زیادی میباشد، اما روشی بسیار موثر است که همزمان میتواند موجب تقویت لیسنینگ و اسپیکینگ زبان انگلیسی گردد.
transcribe و یا رونوشت کردن
transcribe کردن را میتوان گل سر سبد این مقاله و به طور کلی تقویت لیسنینگ دانست! شما باید در این روش سعی کنید تا تمام جملات گفته شده را یادداشت کنید. در واقع باید جمله به جمله یا حتی عبارت به عبارت فایل صوتی را متوقف کرده، آن را یادداشت کنید و سپس به ادامه آن گوش دهید. البته بهتر است یک یا دو بار کاملاً از ابتدا تا انتهای آنرا گوش داده تا متوجه موضوع کلی آن بشوید. سپس به transcribe کردن بپردازید.
این تمرین نه تنها برای دانشجویان و زبانآموزان مبتدی بلکه به کسانی که قصد شرکت در امتحان آیلتس دارند نیز بسیار کمک میکند؛ چراکه متوجه ضعفهای خود خواهند شد و ناخودآگاه به تقویت آنها خواهند پرداخت. در واقع میتوان گفت که بهترین روش تقویت لیسنینگ زبان انگلیسی برای شرکت در آزمون آیلتس، همین transcribe کردن میباشد.
در ابتدای کار، به خصوص اگر در سطوح مقدماتی قرار دارید، شاید حتی بعد از شنیدن دو یا سه کلمه مجبور شوید فایل صوتی را قطع کنید و آن را بنویسید؛ اما با انجام مستمر این کار سرعتتان به مرور بیتشر میشود و میتوانید با یک بار شنیدن، جملات طولانی تری را یادداشت کنید.
بهترین منابع برای آموزش لیسنینگ زبان انگلیسی
و اما در ادامه این مقاله قصد داریم تا بهترین منابع تقویت لیسنینگ listening زبان انگلیسی را به شما معرفی کنیم.
وبسایت Englishcentral
Englishcentral، یکی از وبسایت های بسیار قوی در زمینهی ویدئو های زبان انگلیسی از سطوح مبتدی تا پیشرفته میباشد. در واقع اگر به دنبال فیلم برای تقویت لیسنینگ خود میباشید، این سایت مناسب شماست.
شما میتوانید سطح فعلی خودتان را انتخاب نموده و سپس از تماشا کردن ویدئوها لذت ببرید. هم چنین با فعال کردن زیرنویس آن ها این امکان به شما داده میشود که از تکنیک ها و روش های گفته شده نیز استفاده کنید.
وبسایت Britishcouncil
Britishcouncil یکی از معتبرترین و شناخته شده ترین سایت های آموزش زبان بوده که میتوانید در آن به منابع ارزشمندی برای آموزش لیسنینگ دست یابید. این سایت، هم شامل فایل صوتی برای تقویت لیسنینگ listening و هم شامل فایل های ویدیوئی میباشد. فایل های صوتی آن بر اساس سطوح مختلف دسته بندی شده و به همراه متن پادکست ها در اختیار شما قرار دارد.
علاوه بر وبسایت های بالا، پادکست های زیر نیز برای تقویت مهارت شنیداری بسیار مفید هستند:
Englishclass 101
فایل های صوتی آموزش لیسنینگ Englishclass 101، بیشتر از ۱۶۰۰ اپیزود دارد که از سطح ابتدایی تا پیشرفته را پوشش میدهد. زمان هر قسمت از آن حداکثر ۱۰ دقیقه است.
Learning English from Voice of America News
این پادکست ها برای علاقه مندان به زبان انگلیسی توسط شبکه خبری VOA News منتشر شده که شامل سطوح مبتدی و متوسط میباشد.
Englishpod
مجموعه تقویت لیسنینگ Englishpod که در 5 سطح از مبتدی تا پیشرفته با لهجه آمریکایی ارائه شده، بیش از 100 ساعت آموزش صوتی را در بر دارد. این مجموعه سعی در آموزش مطالب روزمره زبان انگلیسی را دارد و همواره یکی از منابع بسیار مورد علاقه خود من نیز بوده است.
بهترین منابع برای تقویت لیسنینگ آیلتس
تمامی منابع معرفی شده در بالا، برای افزایش سطح دانش زبان عمومی و یادگیری لیسنینگ زبان انگلیسی برای داوطلبان آزمون آیلتس نیز قابل استفاده است. اما منابعی که در ادامه معرفی میکنیم، مختص آزمون آیلتس میباشد.
Get ready for IELTS
این کتاب یکی از بهترین منابع تقویت لیسنیگ آیلتس، و برای افرادی است که در سطوح پایینتر (pre-intermediate) قراردارند. این کتاب شامل دوازده درس با دوازده موضوع متفاوت به همراه مثال ها و تمرینات بسیار در جهت تفهیم فایل های صوتی است.
کتاب Collins Listening for IELTS
کتاب Collins Listening for IELTS مناسب برای تقویت لیسنینگ آزمون آیلتس افرادی طراحی شده است که در حد نمره 5 تا 5.5 بوده و قصد کسب نمره 6 به بالا در مهارت Listening را دارند. این کتاب نیز شامل 12 درس می باشد که هر درس بر موضوعاتی که ممکن است در آزمون آیلتس مورد سوال قرار گیرد، تمرکز میکند.
و در پایان، بخش های مربوط به مهارت شنیداری کتاب های تست کمبریج، باید یکی از منابع اصلی داوطلبان آزمون آیلتس جهت تقویت لیسنینگ قرار بگیرد.
این منابعی ک گفتید زیرنویس دارن؟
سلام. بله اکثرشون حاوی زیرنویس هستند ضمن اینکه اغلب سطح شده هستن و میتونید منبع متناسب با سطحتون رو انتخاب کنید🙏
بازم درمورد این موضع مطلب بزارین ❤️❤️❤️
ایول
عالی ترین راهکارها رو معرفی کردین
یه مدت کوتاهی هستش که من اجرا کردم و دارم نتیجه رو میبینم
بسیار ممنونم از شما و وبسایت عالی شما
سلام به شما
واقعا خوشحالم که دوست داشتین و البته اجرا کردین
]چند روزی هستش که از روش هاتون استفاده می کنم و حس میکنم دارم پیشرفت می ککنم واقعا عالیه
سلام ممنونم از شما
خیلی خوشحالم که دوست داشتین و مفید بوده 🙏
باسلام و تشکر فراوان بابت مطلب خوبتون
منتظر مقالات بعدیتون هستیم
سلام متشکرم
خوشحالم که دوست داشتید 🙏
به جرات میتونم بگم که بهترین راهکار ها و منابع بود که معرفی کردین
من خیلی مطلب در این باره خوندم منتهی از این بهتر نبوده
عالی بود عالی
سلام متشکرم
خیلی خوشحالم که دوست داشتید 🙏